Her er en påstand: Der findes ikke morgenmennesker og natmennesker. Der findes kun mennesker, og nogle morgener er det sværere at stå op og ud af sengen end andre morgener.
Det kommer den her artikel heller ikke til at løse for dig.
Men vi kan forhåbentlig komme med nogle gode råd, der kan hjælpe dig til at gøre det til en vane at stå op, når det giver bedst mening — også selvom du måske ikke har så meget lyst til det i situationen.
Fordi det er nemlig meget et spørgsmål om vane. De allerfleste af os har det sådan, når vi har fået noget som vane, så er det virkelig svært at komme af med den igen. Derfor er der også meget at vinde på at gøre det til en vane at stå op, når vækkeuret ringer, uanset årstid eller humør.
1) Få tilstrækkelig søvn
Det siger selvfølgelig lidt sig selv, men det er også derfor, det er det første råd. Fordi det er også et af de bedste.
Der kan være mange årsager til, at det er svært at stå op om morgenen. Men en gænganger er for lidt søvn. Når vi ikke går i seng til tiden, så bliver det også bare det meget sværere at stå op til tiden. Og det bliver kun endnu mere sandt jo længere ud på vinterhalvåret, vi kommer.
Husk derfor at få de ca. 7–10 timer, alt efter hvad du personligt har brug for.
2) Gør din søvnrytme til en vane
Vi kom ind på det i introen. Mennesker er på mange måder vanedyr. Det er vores indre ur til dels også. Derfor kan det være en god idé at gå i seng og stå op ved nogenlunde faste tidspunkter i løbet af døgnet. Så vender kroppen sig nemlig også bedre til at sige, hvornår den har brug for søvn og hvornår den skal vågne igen ovenpå en god nats søvn. Hvis du gerne vil have lidt hjælp til at huske på det, så kan du overveje appen Headspace.
Det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke også skal være plads til variation, svingninger og weekend. Men en generel balance er som regel en god idé — ligesom med så meget andet i livet.
3) Fingrene væk fra snoozeknappen
Den er fristende, den lille knap. Og når man først har vænnet sig til den, så er det ekstra svært at vænne sig af med den igen. Men at snooze kan du risikere at starte en ny søvncyklus, du så brat afbryder igen, når vækkeuret går i gang igen nogle minutter senere. I sidste ende kan det ende med at gøre det endnu sværere at stå op til tiden.
Hvis du vil prøve at undgå snoozen men har svært ved at lade være med at bruge den, når du vågner om morgenen, så kan det være en idé at flytte vækkeuret langt nok væk til, at du bliver nødt til at stå ud af sengen for at slukke det eller trykke på snoozen.
4) Ligger du godt i sengen?
Vi kommer ikke udenom det. Din seng og måden hvorpå den støtter din krop har unægteligt indflydelse på, hvor god en nattesøvn du har. Det siger sig selv, at en bedre seng, der yder bedre støtte, leder også til en bedre søvn, der så også kan gøre det lidt nemmere at stå op til tiden, frisk og veludhvilet. Hvis du ikke er helt tilfreds med din seng, så overvej for eksempel en fra Sengetid.dk.
På den anden side, så kan en for god seng selvfølgelig også gøre det sværere at ville ud af sengen…
5) Find motivationen til at stå op
Nogle gange kan de mindste ting gøre den største forskel. Er der for eksempel noget, du glæder dig til om morgenen? Det kan være alt fra en kop varm kaffe til et dejligt bad eller helt enkelt bare at komme på toilettet. Måske du også gerne vil have et par minutter ekstra til at dykke ned i en god bog, scrolle gennem Facebook eller lave krydsogtværsen. Hvad end det er, så kan det hjælpe at have det in mente, når du ligger der og ikke helt kan finde motivationen til at stå op.
6) Stræk ud
Sidst men ikke mindst, stræk ud. Det behøver ikke nødvendigvis være helt så formelt eller yogainspireret (selvom det selvfølgelig godt må være det). Et par korte, lange stræk i sengen om morgenen kan virkelig være med til at få musklerne og knoglerne i gang og, så at sige, sætte fut i hele systemet.
Skriv et svar