Markedet for slankekure er enormt, både i Danmark og internationalt. Der går ikke en måned uden at der udkommer en ny bog som på en ny og revolutionerende måde vil hjælpe os med at skære en smule af bildækket omkring maven. Er der ikke tale om en ny metode, er der typiske tale om en opfølger eller opskriftbog som knytter sig til en allerede populær slankekur.
Man kan med en vis rimelighed sige, at slankeindustrien er værre end Hollywood til at producere en lang række efterfølgere, som ikke er andet end gammel vin på nye flasker, og der er bestemt ikke tale om nogen Godfather Part II.
Første gang jeg kastede mig over at læse om populære slankekure var i slutningen af 90erne, hvor Atkins New Diet Revolution var det store og hotte indenfor slankekure, flankeret af Protein Power princippet. De mindede faktisk meget om hinanden når man læste om hvad man kunne og ikke kunne spise, hvis man samtidig ville slanke sig. Masser af protein og kun såkaldte “langsomme” kulhydrater med lavt glykæmisk indeks. De blev efterfølgende fulgt op af den meget populære Slow Carb Diet.
Populære slankekure
Vi spoler nu hastigt frem til nutiden og kigger på de mest populære diæter/slankekure i dagens Danmark. De mest omtalte, og dem som sælger flest bøger kan du læse kort om her:
- Dukan kuren
(http://www.godslankekur.dk/dukan-kuren-pierre-dukan-faser/) - 5:2 faste
(http://www.godslankekur.dk/52-kuren-52-faste/) - Verdens bedste kur
(http://www.godslankekur.dk/verdens-bedste-kur-arne-astrup-christian-bitz/) - Stenalderkost
(http://www.godslankekur.dk/stenalderkost-palaeo-kost-thomas-rode/) - LCHF – Low Carb High Fat kuren
(http://www.godslankekur.dk/lchf-kost-low-carb-high-fat/)
Vi tager i denne omgang 5:2 faste ud af sammenligningen, da det er en meget specifik metode, som i sin konkrete udformning er ganske ny, og i øvrigt slet ikke så vel funderet i videnskaben som forfatterne gerne vil have os til at tro.
Det efterlader os med de fire mest populære slankekure overhovedet i Danmark for tiden. Du behøver ikke bruge mere end 10 minutter på at læse ovenstående korte beskrivelser af kurenes regler igennem for at kunne se et åbenlyst mønster. Det viser sig nemlig at de basale principper bag alle kurene er stort set ens.
Slankekurenes principper
Vi ser her på de to principper som går igen i alle kurene, og som i øvrigt er fuldstændig de samme principper som ligger bag Atkins, Protein Power og Slow Carb diæterne.
1) Spis mere protein, og helst fra kød.
Verdens bedste kur anbefaler at spise mere mere protein end vi normalt gør (helst 25 % af dagligt energiindtag)
LCHF anbefaler mere protein (og gerne med væsentlig mere fedt) samt færre kulhydrater
Tilhængerne af stenalderkost anbefaler mere protein i form af masser af kød, som gerne må indeholde mættet fedt samt grove grøntsager
Den meget populære Dukan diæt anbefaler stort set at man lever alene af protein i det de kalder angrebsfasen, og i de adskillige følgende faser er der stadig fokus på protein.
2) Spis kulhydrater med lavt glykæmisk indeks
De fleste mennesker kan have det lidt svært ved at forstå princippet om glykæmisk indeks når de første støder på det. I praksis angiver det glykæmiske indeks dog blot hvor hurtigt en given type kulhydrat får dit blodsukker til at stige. Da vi tilstræber et stabilt blodsukker, og der er fundet sammenhæng mellem store udsving i blodsukker og overvægt, gælder det om at spise den type kulhydrater som påvirker blodsukkeret mindst muligt (altså med lavt glykæmisk indeks).
Den korte udgave af hele princippet om lavt glykæmiske indeks er det samme kostråd du har hørt de sidste 20 år: Undgå “hurtige” kulhydrater i form af sukker, frugt, pasta, ris, kartofler etc. Spis i stedet “langsomme/grove” kulhydrater som fukdkorn, kål, tomater, broccoli, bønner, linser etc. Revolutionerende, ikke sandt?
Er der forskel?
Kort fortalt er der faktisk meget lidt forskel på de enkelte nutidige slankekure. De har hver deres pseudovidenskabelige forklaring på hvorfor lige netop deres principper er de eneste rigtige, og hvorfor netop deres fremgangsmåde vil give hurtigt og varigt vægttab.
Læser man lidt længere ned, kan man dig hurtigt se at de basalt set dækker over samme principper og at de på den måde alle vil fungere, så længe man følger dem og ikke snyder for meget på vægten. At lade en større del af kosten bestå af protein har rigtig mange fordele, og virker generelt godt for vægttab. Det er en af grundene til at bodybuildere har benyttet sig af princippet i mange årtier. Der er helt sikkert også god basis for at skære så meget ned på kulhydrater med højt glykæmisk indeks som muligt.
Man skal blot ikke lade sig forlede til at tro, at det er den enkelte popsmarte nye kur man har læst om i et blad eller en bog, som er det afgørende.
God fornøjelse med din nye slanke linje.
Skriv et svar