Der er i dag flere og flere der vælger at blive vegetarer. Det er ikke noget problem sundhedsmæssigt at leve vegetarisk, da du sagtens kan då de nødvendige næringsstoffer fra grønsager og frugter.
Hvorfor leve vegetarisk?
Først og fremmest hvorfor vælger nogle at udelade kød og fisk fra deres kost? Det findes der flere forskellige grunde til. En af årsagerne til at mange udelader kød, er etikken bag at udnytte dyr og behandle dem på den måde vi gør i dag. Der ud over er der mange der vælger kødet fra fordi det er en stor miljøbelastning og den største årsag til udslippet af drivhusgasser.
Nogle vælger også af sundhedsmæssige grunde at udelade kød. Der er selvfølgelig lidt du skal være opmærksom på, hvis du stopper med at spise kød, men der er også mange fordele ved det.
Ingen sundhedsproblemer
Det er ikke noget problem at leve sundt og samtidig være vegetar, der kan faktisk være mange fordele ved det.
Det er f. eks. nemmere som vegetar at opfylde kostrådene om at spise 600 gram frugt og grønt om dagen når du spiser en grønnere kost. Det skyldes at når du ikke spiser kød skal det erstattes af noget andet som så bliver frugt eller grønt.
Mange undersøgelser har også vist at du med en vegetarisk kost mindsker risikoen for forskellige livsstilsygdomme. Det er blandt andet sukkersyge, fedme, blodpropper, hjerte-kar sygdomme og nogle typer af kræft.
Der er selvfølgelig også noget der kan blive sværere at få dækket med vegetarisk kost. Det er for eksempel at få nok omega 3 og omega 6 fedstyrer. Vi hører ofte at vi skal spise meget fisk for at få dækket behovet, men du kan også sagtens få dækket det ved vegetabilske kilder.
Vegetabilske kilder til omega-3 er hørfrø og hørfrøolie eller valnødder og valnøddeolie. Ud over det er der også gode mængder af omega-3 i grønne grøntsager og nogle bælgfrugter. Der er også et godt indhold af omega-3 i rapsolie der er meget anvendelig til meget madlavning.
Hvis du gerne nemt vil spise flere hørfrø kan du knuse lidt frø og drysse over din morgenmad. Ellers kan du kigge efter når du køber rugbrød der er nemlig ofte hørfrø i grove rugbrød som er en meget nem måde at få lidt ekstra omega-3.
Vegetarer skal ofte være lidt ekstra opmærksomme på at få godt med jern, men heldigvis findes der mange gode og vegetariske kilder til jern. Det er blandt andet fuldkorsprodukter, bladgrønt, soja-produkter, tørrede bønner, nødder, kerne og bælgfrugter.
Samtidig øger c-vitamin kroppens indtagelse af jern og gennem en vegetarisk kost får du ofte mere c-vitamin. Kilder til c-vitamin er citrusfrugter, bær, kål, broccoli, tomater og kartofler.
Proteiner
Det er udbredt at tro at vegetarisk kost ikke indeholder ret meget protein. Det er heldigvis bare en myte, du kan nemlig sagtens få dækket det daglige behov af protein gennem en vegetarisk kost.
Det er nemlig sådan at får du kalorier nok i din kost får du ofte også proteiner nok. Vil du gerne være sikker på at få nok protein kan du spise lidt ekstra bælgfrugter, nødder, kornprodukter eller generelt bare grønsager.
B12
Det eneste der nogle gange kan opstå som et problem blandt vegetarer er om de får nok B12-vitamin. B12-vitamin øger dannelsen af røde blodlegemer, det øger ilttransport hvilket betyder at man bliver mindre træt.
Planter indeholder meget lidt B12 og ikke noget der er af betydning for det om det samlede indtag bliver dækket.
Det er en god ide som vegetar at tage et kosttilskud af B12 vitamin (det kan du finde hos Helsebixen), det gælder specielt hvis du heller ikke spiser æg eller ret mange mælkeprodukter.
At leve som vegetar er ikke sværere end som almindelig kødæder – det kræver blot en mindre omlægning med produkter, der er overalt i din hverdag.
Skriv et svar