Mange mennesker i disse tider ønske at have deres eget hjem. Med deres eget hjem menes naturligvis at de besidder ejendomsretten over den fast ejendom hvor de bor. Dette er således ikke tilfældet hvis de bor i en ejendom der er til leje. I dette tilfælde er det således udlejer der har ejendomsretten og man bor således kun til leje.
Det er således også tilfældet hvis man bor til fremleje, i dette tilfælde ejer man ikke den ejendom man bor i men man lejer den blot. Der er mange forskellige grunde til, at man lejer. Først og fremmest skal man have det økonomiske aspekt inde i billedet. Bor man i København eller i hovedstadsregionen så er der ingen tvivl om, at priserne for at købe en ejendom er dyrere end i Udkantsdanmark hvor man blandt andet tæller Lolland.
På den anden side er Lolland et smukt sted med en masse natur og en masse ren luft. Så måske en ejendomsinvestering i Lolland kan bringe en mange penge, når Femern-forbindelsen kommer, og når priserne formentlig stiger, fordi der er lettere forbindelse til Danmark. Måske er Udkantsdanmark den bedste investering, du kan lave. Herudover rummer Lolland også et hav af muligheder for sommerhuskøb og endog meget meget billigt. Det er ingen hemmelighed, at man kan få et sommerhus på Lolland for langt under halvdelen af de fleste sommerhuse i f.eks. Hornbæk.
Men denne billige pris på ejendom på Lolland skyldes, at økonomien ikke er ligeså god i denne kommune, eller denne del af Danmark, som i eksempelvis København.
Under alle omstændigheder må det siges, at man skal have nogle penge at købe en ejendom for, uanset om denne ejendom købes i København eller om den købes på Lolland. De penge vil man sjældent have til rådighed selv. Eller måske hvis man har en god opsparing så vil man kunne købe en god ejendom på Lolland da det jo er så billigt dernede. På den anden side vil et køb eller en investering i fast ejendom på Lolland betyde, at man skal have en masse penge. Disse penge vil man – under forudsætning af man ikke er mange millionær – ikke have til sin disponible rådighed, hvorfor pengene må lånes.
Penge til en bolig kaldes også et boliglån. Et boliglån foretages som udgangspunkt ved at man spørger banken om boliglånet. Boliglån og deres pris afhænger naturligvis af ens økonomi. Jo mere man har, og jo rigere man er jo mere er en bank villig til at låne penge ud. Dette fordi banken jo helst skal have sine penge tilbage på et tidspunkt som den har givet ved at yde et boliglån. Boliglån fra bankens side finansieres ved, at banken har penge fra andre stående, som banken betaler for, ved at give renter ud.
Banklån er således noget, hvor banken i princippet er formidler af penge. Banklån kræver at man opfylder en række krav. Først og fremmest skal man have en sund økonomi. Det der menes med, at man skal have en sund økonomi er at man som udgangspunkt skal have et arbejde, eller ens hustru eller ægtefælle skal have sådan et arbejde.
Ens indkomstforhold kan således have en stor betydning for, om man får lov til at låne penge. Er man arbejdsløs og har man knapt med ressourcer så skal man nok ikke forvente at man kan få et stort banklån til bolig også kaldet et boliglån. Dette selvfølgelig under forudsætning af at man ikke har noget andet som banken kan opnå sikkerhed i f.eks. en masse fast ejendom som banken kan tage i pant.
Banken tager der også typisk pant i den investerede ejendom som der ydes boliglån til. Således at hvis ejeren ikke kan betale, jamen så vil banken som panthaver kunne gå ind og sælge den pågældende ejendom og på den måde vil banken kunne få dækket de penge den har ydet til boliglånet. Man hæfter dog som udgangspunkt stadig personligt. Således at hvis man ikke har kunnet betale til banke for sit boliglån, så skal man stadig gør det, hvis salget af ejendommen ikke opfylder bankens pengekrav for et boliglån.
Der findes forskellige former for banklån, og det er en professionel bankrådgiver som vil hjælpe med at se på, hvilket lån man har råd til at have. Jo større lånet er, jo større omkostninger. Ofte vil det være godt at have en advokat med, som således kan se på ens økonomi, og på den måde rådgive om, hvilke lån der kan være sunde for ens økonomi, og hvad man skal gøre for at sikre sig rettighederne over den faste ejendom som man har fået ved, at man har fået et boliglån.
Et boliglån er således noget som de fleste danskere har, der har købt en fast ejendom, idet det er for dyrt eller man simpelthen ikke har råd til, at lægge de penge ud der skal til for at købe en ejendom til flere millioner kroner.
Erik Olsen skriver
Tak for en god gennemgang af boliglån ved køb af fast ejendom