Vi danskere er det folk der drikker fjerde mest kaffe i hele verden, kun overgået af Holland, Sverige og Finland (se Wiki). Uden tvivl hænger det sammen med kolde mørke morgener og træthed godt op af dagen når sollyset ikke er gavmildt i de mørke måneder. Langt det meste kaffe der drikkes i Danmark er for den opkvikkende virknings skyldt, spandevis af brændt kontor-kaffe på en kaffemaskine. Men kaffekulturen er for længst slået igennem i Danmark og i de større byer ligger de små hippe cafeer med friskmalet kaffe på stribe. Gerne med deres egne bønner, ristet i butikken og serveret friskmalet.
Dansk kaffekultur er Italiensk kaffekultur
Den danske kaffekultur er næsten udelukkende italiensk inspireret. Det er lidt sjovt, fordi de færreste danskere nok tænker synderligt over det, men egentlig kunne vi i Danmark lige så godt have taget en mere Fransk kaffekultur til os, når nu det bedre danske køkken i årtier var domineret af det franske.
Sådan er det altså ikke gået og stort set ingen bestiller Cafe Au Lait på en restaurant, men derimod Cappucino og Cafe Latte. Sort kaffe er Americano (mere om det senere) og ikke Cafe Noir som i Frankrig.
Selvfølgelig hænger danskernes Italienske kaffekultur sammen med masse turismen til Italien i 80erne og 90erne hvor dansken fik smag for en knaldstærk espresso til frokost og siden er espressomaskiner gået sin sejrsgang.
Men helt taget den Italienske kultur til os har vi ikke og vi ser stort på regler for hvilken kaffe der skal drikkes hvornår og i hvilket selskab. Det kan du dog blive klogere på i denne artikel.
Drik kun kaffe med mælk om morgenen. En italiener ville korse sig hvis han skulle drikke en cappucino eller cafe latte på fuld mave. Det går slet ikke med al den mælk ovenpå et måltid. Italinere drikker kun, og det er stort set uden undtagelse, kaffe med mælk før frokost. Mælken er med til at give energi og lægge en bund om morgenen.
Espresso er kaffe. Det er utrolig populært i Danmark at drikke kaffe med diverse sirupper og ekstra tilbehør, gerne individuelt tilpasset den enkelte. En tendens som Starbucks var først med og som andre kæder har taget til sig. Men i Italien bestiller man ikke en double mocha latte med sirup. Her bestiller man heller ikke en ‘espresso’, det er en teknisk terminologi, men bare ‘en kaffe’ – un cafe – som serveres i de små espressokopper. En cafe latte er espresso med mælk og så videre, ganske simpelt.
Kaffe er ikke til snak. Noget der nok vil forbløffe de fleste danskere er at Italienere ikke har et særligt socialt forhold til kaffe. Det er normalt at gå på en kaffebar i Italien, bestille en espresso, modtage den stående i baren, drikke den mens den stadig er skoldhed og så forlade baren igen. Alt sammen på under 5 minutter. Det er en kæmpe forskel fra os i Danmark som gerne trækker en enkelt kop kaffe til at vare 1 times tid. Selvfølgelig er danske cafe priser også så høje at man må forvente at der følger noget tid i cafeen med!
Og hvad med en Americano? Sort kaffe sælges verden rundt som Cafe Americano. Historien går på at navnet opstod efter Anden Verdenskrig hvor amerikanske soldater var i Italien og selvfølgelig smagte på de lokale drikkevarer. Den rene espressokaffe var for stærk og i for små portioner, så I klassisk amerikansk pragmatisk stil begyndte soldaterne at bede om at få en dobbelt espresso, med varmt vand til, som de så blandede til en drink. Resultatet ser vi i dag i Americano, 2 espresso med halvdelen varmt vand. En sort kaffe som vi kender den, men med betydeligt mere smag.
Skriv et svar