Forsikringer handler i bund og grund om at beskytte det vi har kært. Og alene af den grund, kan alle vist hurtigt blive enige om, at en forsikring er noget vi alle bør have.
Faktisk kan man sige, at man træffer en beslutning om hvilken økonomi man vil have hvis man bliver syg eller kommer ud for en ulykke, alt efter hvilken forsikring du tegner dig.
Men forsikringsmarkedet kan virke uoverskueligt – der er et have af udbydere og mange ting der skal tages stilling til.
Derfor har vi samlet en række gode råd om forsikring, som kan være rigtig gode at kende til, inden du kaster dig ud i at vælge et forsikringsselskab.
Dine forsikringsbehov
Hvor mange forsikringer, man har behov for, er ret individuelt. Hvad der er rigtigt for din nabo eller kollega, er ikke nødvendigvis rigtigt for dig. Det kan være, at din nabo har en stor, fin bil og derfor har behov for en kaskoforsikring, men hvis du har en gammel bil, som ikke er ret meget værd, kan du formentlig nøjes med en ansvarsforsikring. List op hvad du har af værdi, som du bør undersøge forsikring til; familien, bilen, huset, ferien, motorcyklen og måske endda hunden.
Og husk at være opmærksom på, at dine forsikringsbehov ændrer sig løbende og vil kræve tilpasning. De største ændringer vil typisk ske, når du gifter dig, får børn, flytter, øger værdien af dit indbo eller bliver skilt. Disse livsændringer kan nemlig have rigtig stor indflydelse på hvilke forsikringer du har brug for.
Få samlerabat
Der er som regel en økonomisk fordel ved at samle alle dine forsikringer ét sted. De fleste udbydere tilbyder nemlig en samlerabat, hvis du har flere af dine forsikringer hos det samme forsikringsselskab. Prøv at ring dit forsikringsselskab op og spørg, om det er noget i kan se på.
Fastsæt selvrisiko
Når du tegner forsikring, skal du også vælge selvrisiko. Overvej om du har råd til pludseligt at betale et stort beløb – i så fald kan du med fordel vælge en høj selvrisiko. Hvis du derimod ikke har en opsparing, kan det være en bedre idé at vælge en lav selvrisiko. Forsikringer med lav selvrisiko er typisk dyrere, men til gengæld skal du ikke selv betale lige så meget, hvis uheldet skulle være ude. Dan dig et overblik over, hvordan valg af selvrisiko vil påvirke f.eks. prisen på din bilforsikring på sammenligningsportalen samlino.dk.
Dine forsikrede ting nedskrives
Dine forsikrede ting nedskrives hvilket vil sige at du ikke får udbetalt det fulde beløb af den forsikrede ting, men at du får udbetalt det beløb som matcher den forsikrede tings nuværende tilstand. Du skal eksempelvis ikke regne med at få udbetaling til en splinterny Apple MacBook, hvis din seks år gamle MacBook bliver stjålet. Erstatningsbeløbet kan nemlig nedskrives for slid og ælde, så beløbet du får udbetalt matcher din computers tilstand på det tidspunkt, den blev stjålet.
Fortrydelsesret på forsikringer
Som med alle andre køb kan du fortryde dit køb af forsikring, også selvom forsikringen er trådt i kraft. Efter at have modtaget forsikringsbetingelserne og oplysning om fortrydelsesretten har du 14 dage til at fortryde aftalen. Det er dit eget ansvar, at tjekke din forsikringspolice igennem og se, om den dækker hvad den skal dække, så husk at tjek den igennem inden de 14 dages fortrydelsesret er gået, ellers har du ikke krav på at få den rettet til. Hvis du bruger din fortrydelsesret, kan forsikringsselskabet ikke stille krav til, at du betaler forsikringspræmien.
Der er mange ting du selv kan gøre for at spare penge på dine forsikringer og denne guide er især god inden du tager et valg mellem de mange selskaber der er på markedet. Og husk på, at selv når du har fundet det rette selskab for dig, så er det stadig en god idé regelmæssigt at sammenligne priserne på dine forsikringer da priserne ændrer sig regelmæssigt på markedet.
Skriv et svar