Verden har utroligt meget lækkert street food at byde på. Det kan dog være svært at finde ud af, hvad man skal prøve, hvis man ikke kender markedet særligt godt. Her er der blevet udvalgt en række specialiteter, som er værd at rejse rundt i verden for at smage. Du kan for eksempel vælge at prøve:
- Tyrkiet svar på street food med fyldte muslinger
- Søde lækkerier fra Indien
- Chapulines fra Mexico, som er stegte græshopper
- Tang hu lu, en specialitet fra Kina
- Burek, den kødfyldte filodej fra Kroatien
- En sneglesuppe fra Marokko
- Quiche fra Frankring
Street food kommer i utrolig mange former og fra kulturelle områder fra hele verden. Hvis du går en tur på strøget i København kan du ikke undgå at opleve street food cykelvogne og boder, der sælger alt fra kaffe til pandekager, is og små lune retter. Og selvom det startede i København ser vi allerede idag at det med succes spreder sig til andre storbyer i Danmark. Du får her inspiration fra forskellige kulturer.
Start din street food rejse i Tyrkiet
Et godt sted at starte rejsen er i Tyrkiet. Her laver de nemlig noget af det mest delikate gademad, man kan få i verden. En af de mest typiske retter hedder Midye Dolma. Den indeholder muslinger, ris nødder, rosiner, salt og peber. Alt dette fyldes ind i muslinger, som snøres og derefter koges, indtil alt væsken er væk, og man kun har en lækker ret at sætte tænderne i.
Find lækker street food i Indien og Mexico
I både Indien og Mexico har de også fremragende gademad. Her kan man enten få Jalebi fra Indien. Det er en sød dessert, som uden tvivl er meget anderledes fra det, vi kender i Danmark, når man snakker søde desserter. Det laves ved hjælp af dybstegt hvedemel, som er gennemvædet med sukker. Derfor er det langt fra den perfekte spise, hvis man er på slankekur, men til gengæld smager det godt.
I Mexico kan man få noget langt sundere, som også er langt mindre sødt og måske endnu længere væk fra det mad, vi spiser i Danmark. Chapulines er navnet på de stegte græshopper, der efterhånden er noget af en delikatesse i Mexico. Der er ikke mange andre ingredienser i, man propper dem blot på en pande og derefter ind i munden.
Prøv street food og specialiteter i Kina og Kroation
Tager man til Kina, kan man komme tilbage til det søde hjørne. Her der nemlig også fuld drøn på sukkeret, og det er ikke til at komme uden om, når man sætter tænderne i det såkaldte Tang Hu Lu. Gademaden er karakteriseret ved at være kandiseret frugt på pinde. Her tager man altså ananas, jordbær og bananer, dypper dem i sirup eller chokoladedrys og sælger dem på gaderne. De er efterhånden blevet meget populære i hele Asien og derfor skal du ikke kæmpe for at skaffe dem.
En blanding af de søde sager og tungt kød kan fås i Kroatien. Det kan lyde mærkeligt, men det er blevet et kæmpe hit i Østeuropa. Her tager man kød og grønsager og pakker det ind i filodej, som til sidst skaber en lækker ret, der kan komme i mange variationer. Det fås typisk ved små gadebutikker i Østeuropa, så du skal ikke gå ind på de fine restauranter, hvis du skal prøve det.
Sneglesuppe og quiche er det hippe street food
I Marokko og Frankring har man lavet noget af det mest hippe gademad i dag. Quiche kender de fleste. Det er en klassisk tærte, der typisk laves af æg, mælk, ost, fløde og kød samt fisk og grøntsager. Den har hittet i lang tid og sælges i hele Europa. Noget nyt inden for gademadsgastronomi er sneglesuppe. Det lyder måske ikke appetitligt, men i Marokko er det snegle, 15 forskellige krydderier og vand, der skaber en helt fantastisk smag, som både lokker turister og lokale til. Hvis du nogen sinde besøger landet, så skal du prøve den helt unikke oplevelse, mens den stadig er forholdsvis ukendt.
Skriv et svar