Du kan bruge nettet til at finde svar på alverdens spørgsmål – hvis der er noget du ikke ved, så har Google svaret.
Verdens største teknologi-selskab har invaderet nærmest alle aspekter af vores liv – Google er blevet en nødvendighed i vores hverdag, og det bør vi være glade for. Hver dag bliver der foretaget hundredemillioner af søgninger med Google. Spørgsmålet er, hvorvidt vi er blevet dummere eller klogere af, at vi ikke længere læser bøger eller leksikon om emner vi finder relevante. Nu skal der bare et par klik til og vupti – så har vi alverdens information tilgængeligt.
Med lynhurtigt internet og bredbånd har også gjort informationen hurtigere tilgængelig. Google har ligeledes tusindvis af servere placeret rundt omkring i verden, hvilket gør, at en Google-søgning kan foretages på blot 0,45 sekunder med millioner og atter millioner af søgeresultater. Nogle forskere mener, at denne generation, bliver den mest oplyste og klogeste nogensinde, mens andre forskere mener, at informationen simpelthen er for let tilgængelig, og derfor får vores hjerner til at blive for sløve.
Uenighed er der meget af – men én ting er sikkert – Google er blevet sådan en indopereret del af vores liv, at vi ikke engang vil kunne forestille os at sidde derhjemme, uden at være i stand til at finde ud af de mest basale ting, såsom hvor gammel Tom Cruise i virkeligheden er. Fordi, hvor pokker skulle vi ellers finde ud af det? I 2014 blev ”at Google” faktisk en fast del af det danske sprog, da ordet blev plottet ind i den danske ordborg. Sprogforskere mente simpelthen, at det var blevet et hverdagsord så stort, at det var kommet for at blive.
Google har også konkurrenter
Hvis du ikke vidste det, så har Google rent faktisk konkurrenter. Ja, Microsoft, Yahoo og andre stor internationale teknologivirksomheder har gentagne gange forsøgt at komme med deres bud på en søgemaskine, der skulle være bedre end Googles. Microsoft har måske været tættest på, men det har nu mere været en formalitet, at de har lavet deres egen søgemaskine, end noget andet.
Bing blev nemlig i 2009 nærmest påtvunget over vores hoveder – uden vi reelt set ville have det. Microsoft ville kreere et alternativ, der bød på mindre annoncer, gav bedre søgeresultater og var dybt integreret med Windows, som vi så i Windows 8, da det kom ud. At ”Binge” bed dog ikke helt fat hos forbrugerne, og det er i dag stadig kun en mindre konkurrent til Google. Yahoo formåede også hurtigt at producere deres egen søgemaskine.
Ved siden af de traditionelle søgemaskiner, så findes der også en række gode hjemmesider, som er specifikt oprettet for at svare på alverdens spørgsmål, uden at man skal rundt om søgemaskinerne. Et godt eksempel er www.sporge-jorgen.dk som har svar på alt fra geografi til biologi.
Biblioteket er stadig brugbart
Mange er dog af den opfattelse, at når man har så mange bøger og kilder på internettet, så er biblioteket da slet ikke så brugbart længere. Det er dog ikke helt rigtigt. Et bibliotek har altid været et sted hvor man kunne få hjælpe til at finde den helt rette information. I takt med at internettet og online søgning er blevet mere populært, så er bibliotekarer også blevet uddannet i at finde de bedste kilder på nettet. Man kan nemlig ikke altid bare google sig til et resultat, for der skal også udøves kildekritik og vurderes, hvorvidt kilden kan bruges.
Det kan tage lang tid hvis man har flere millioner resultater, så her kan biblioteket være en rigtig god løsning. Så selvom man skulle tro, at biblioteket måske var et sted, som var ved at uddø, så er det lykkedes dem, at følge med tiden og blive god til det, man har brug for, så man ikke kun kan få hjælp til at finde en støvet avisartikel fra lokalbladet i 92, men også internationale rapporter og andet godt, som er relevant for dig.
Skriv et svar