At opsøge en tandtekniker er nødvendigvis ikke det fedeste du kommer til at prøve. Mange forbinder da også et besøg hos tandteknikeren, som noget overvejende negativt. Det betyder da også ret ofte at der er noget galt med dine tænder. Ikke desto mindre er det meget vigtigt, ikke at ignorere dette, hvis der skulle være sket skade på tænderne.
Har du knækket eller mistet en tand, anbefales det hurtigt at tage kontakt til en tandtekniker. Det vil være en klar fordel for dig, at vælge en erfaren, der ved præcis hvordan et sådan indgreb bør foregå.
Hvornår er der behov for en tandprotese?
De fleste håber naturligvis aldrig at skulle have behov for at få en tandprotese. Der kan ikke herske meget tvivl om at ens egne tænder er at foretrække. Når det er sagt, er vi så heldige at leve i en tid, at skulle der ske skader på dine tænder, er der rigtigt gode løsninger.
En tandprotese er kort fortalt en erstatning for dine rigtige tænder. En tandprotese ligner meget rigtige tænder, og skal altså gøre til at du stadig kan smile med god samvittighed, og naturligvis tygge din mad. Det er selvfølgelig ikke alle tandskader, der kræver en protese, men dette er en glimrende løsning, hvis du skulle være så uheldig at miste en eller flere tænder. Det er langt fra unormalt at få en tandprotese hos tandteknikkeren, og det er da også de færreste, der kan beholde de originale tænder gennem hele livet.
En tandprotese kan bidrage til at øge livskvaliteten igen, da tandskader hverken er pæne at se på, og kan besværliggøre basale ting som at tygge manden ordentlig. Det er muligt at få proteser i munden, både hvis du har mistet en tand, dem alle eller der sket skader på enkelte tænder.
Hvordan vender du dig til livet med en tandprotese?
Har du en tandprotese, får du her en række gode råd, til hvad du bør gøre.
- Ligesom du skal med de almindelige tænder, skal en protese også børstes. Dette skal du gøre for at vedligeholde protesen, og dermed forlænge protesens levetid. Der kommer ligeledes skidt og madrester på din protese, som følge af mad og drikke. Du bør anvende en tandbørste og en tandpasta der er lavet til tandproteser. Du undgår dermed caries i bøjetanden, ved at holde din tandprotese ren.
- Det er en god ide også at børste gummer og gane.
- Pas på med ikke at tabe din protese, da den kan gå i stykker. Dette ses ofte i forbindelse med tandbørstningen. Du kan med fordel fylde vasken med lidt vand, således at skulle protesen falde ud, vil den ikke lande på vaskens hårde overflade.
- Opdager du tandsted i din protese, bør du rette henvendelse til din tandtekniker. Du skal ikke selv forsøge at fjerne tandstenen.
- Husk regelmæssige besøg hos tandteknikeren. Det anbefales at du min. én gang årlig aflægger et besøg hos din lokale tandtekniker. Dette skyldes at protesen mister sin pasform løbende. Det kræver derfor at din tandprotese justeres fra tid til anden. Overholder du ikke dette, kan du opleve både talebesvær og tyggebesvær.
Kan du spare penge på en tandprotese?
Det er ingen hemmelighed at en tandprotese koster en smule at få sat i munden. Selvom det er en ærgerlig omkostning, er den nødvendig. Derfor anbefales det også at du vælger en erfaren tandtekniker. Der er dog nogle muligheder for at få økonomiske tilskud til din tandprotese.
Hvis du er gået på pension, har du mulighed for at få helt op til 85% af behandlingen til en tandprotese dækket. Dette gør immervæk tandprotesen væsentlig billigere. Er du medlem af Danmark i gruppe 1 eller 2, har du også mulighed for at få tilskud til betaling af behandlingen. Har du et handicap, eller er hjemmebundet af den ene eller den anden årsag, kan du også søge om tilskud.
Skriv et svar