Hvis du har stået i en situation, hvor du har skulle sælge eller købe et hus eller lejlighed er du formodentligt bekendt med hvor stor betydning en tilstandsrapport kan have for handlen. En tilstandsrapport kan kort beskrives som en “fejl og mangler”-liste, der har til formål at give fuld gennemsigtighed i forbindelse med købet. Da det er sælger, der står for at betale for tilstandsrapporten, kan det være svært at se de positive argumenter for at få lavet en tilstandsrapport, men der er store fordele at hente.
Hovedformålet med en tilstandsrapport fra sælgers side er, at man kan blive frataget (næsten) al ansvar i forhold til skader, der måtte dukke op efter huset er solgt. Hvis man ikke får udformet en tilstandsrapport, kan sælger bøde for uforudsete skader i 10 år! Dette er for de fleste incitament nok til at få lavet tilstandsrapporten. Særligt i tilfælde hvor huset er placeret steder hvor der kan være tilbagevendende problemer med eksempelvis vand i kælderen eller er bygget på et tidspunkt hvor der galdt andre standarder for byggematerialer kan det være en god ide at sikre sig som sælger.
Tilstandsrapporten er sælgers ansvar
Det er ikke ejendomsmægleren, men sælger selv der skal kontakte en certificeret bygningssagkyndig, som står for at gennemgå boligen fra top til tå og notere husets tilstand. Den bygningssagkyndige er beskikket af Erhvervs- og Byggestyrelsen og er derfor en uvildig og objektiv instans, der ikke forfordeler hverken sælger eller køber. Du kan finde en certificeret bygningssagkyndig til at stå for din tilstandsrapport ad flere veje. Det er ikke unormalt at indhente tilbud på sin tilstandsrapport fra flere forskellige bygningssagkyndige, og der kan være mange penge at spare.
Hvad gør en bygningssagkyndig?
Den bygningssagkyndige gennemgår huset efter huseftersynsordningen, og har stor ekspertise i at bedømme huset ud fra et sammenligneligt grundlag. Det vil sige, at han laver en vurdering baseret på hans viden om tilsvarende bygninger i forhold til alder, stand og type. Den bygningssagkyndige må i sin gennemgang ikke begynde at fjerne isolering, gulvtæpper og lignende, men det er altid i sælgerens favør såvidt muligt at gøre opmærksom på de mangler boligen måtte have.
Hvis man som sælger ikke samarbejder med den bygningssagkyndige kan man nemlig senere risikere at stå til ansvar for senere skader af køber. I tilstandsrapporten vil der både blive noteret gamle, nye, skjulte, åbenlyse og eventuel kommende skader og mangler i boligen. Når du først har fået udarbejdet tilstandsrapporten, er den gældende de næste seks måneder.
Vær desuden opmærksom på, at de karakterer, der bliver givet i tilstandsrapporten, ikke er et udtryk for skadens økonomiske aspekt. En lille fejl kan sagtens beløbe sig i et stort beløb, når det skal udbedres.
Tilstandsrapportens fagtermer
Når du gennemlæser din tilstandsrapport, skal du være helt sikker på, at du har forstået de forskellige fagtermer og “karakterer” der bliver givet. En tilstandsrapport arbejder ud fra følgende metrikker:
- K3: En K3’er dækker over kritiske skader, som inden for nærmeste fremtid vil medføre at en bygningsdels funktion ophører med at fungere og som derudover kan medføre skader på andre dele af huset. Der er ofte tale om konstruktions- og fundamentskader.
- K2: Svarer til en K3’er med den undtagelse at fejlen ikke vil medføre skader på andre bygningsdele.
- K1: Er mindre alvorlige skader, som ikke påvirker funktionen af bygningen. Skaden vil heller ikke blive større med tiden
- K0: Er rent kosmetiske skader, som kan påvirke køberens samlede indtryk af boligen. Disse er sjældent taget med i tilstandsrapporten.
- IB: Står for ingen bemærkninger
Ejerskifteforsikring
Én af de vigtigste grunde til at få en tilstandsrapport fra købers synspunkt, er muligheden for at få tegnet en ejerskifteforsikring. Denne kan du kun tegne, hvis sælger forinden har fået lavet en tilstandsrapport. Ejerskifteforsikringen sikrer at du er dækket ved eventuelle uforudsete skader der ikke er nævnt i tilstandsrapporten. Det vil sige åbenlyse fejl, som modsat forventning ikke er benævnt i tilstandsrapporten, vil ikke blive dækket. Men alle skjulte fejl og mangler vil du være dækket for.
Fordele ved tilstandsrapporten
Konklusionen på dette er, at det både er til sælger OG købers fordel af få udarbejdet en gyldig tilstandsrapport.
De gyldne pointer at tage med fra denne artikel fra både sælger og købers side er derfor som følger:
Sælger:
– Ved en tilstandsrapport kommer du ikke til at hæfte for eventuelle mangler i fremtiden (hvilket ellers er sælgers ansvar 10 år efter salget)
– Du sikrer fuldt ud gennemsigtighed ved salget og har lettere ved at få solgt huset
HUSK: Du skal tilbyde tilstandsrapporten inden køber giver sit bud, ellers står 10-års-reglen stadig ved magt.
Køber:
– Du kan bruge tilstandsrapporten som argument for at få nedsat boligens pris
– Du kan få tegnet en ejerskifteforsikring, og er dermed dækket ind, hvis tilstandsrapporten har været mangelfuld.
Skriv et svar