Kan du mærke kulden komme snigende om hjørnet? Selvom du måske endnu ikke har fundet vinterjakken frem, er træerne et sikkert tegn på vinterens kommen. Bladene falder hastigt i takt med at temperaturen stille og gradvist går nedad.
Har du en fast tommelfingerregel angående, hvornår du skal skifte til vinterdæk, hører du til sjældenhederne. De fleste danskere går nemlig efter hvad deres venner og familie foretager sig, hvorpå de træffer beslutningen om, hvorvidt de også selv skal skifte til vinterdæk, eller om udskiftningen med fordel kan vente lidt endnu.
Endvidere er medierne en god indikator for, hvornår du bør handle. Hvert år bringes nyheder om trafikanter, som er forulykket grundet glatte veje, og derudover er diverse vejrudsigter også gode til at informere med gode råd gennem deres viden om lavere temperaturer og vejrets udvikling.
Balancen mellem årstiderne
Det er en hårdfin balance mellem at skifte for tidligt eller for sent, som hvert år bringer danskerne i tvivl. Skifter du for tidligt, reducerer du din bremselængde og din bils evne til at dreje, eftersom du mister vejgreb grundet vinterdækkenes mønster.
Kører du til gengæld med sommerdæk om vinteren, er det som at køre på én stor glidebane grundet manglende vejgreb, hvorfor det er uforsvarligt at køre med sommerdæk om vinteren. I vores nordlige nabolande er det tilmed ulovligt at køre uden vinterdæk, da du både udsætter dig selv og andre trafikanter for fare grundet din bils manglende køreegenskaber.
Mangler du vinterdæk?
At udskifte til vinterdæk er en nødvendighed, hvis du har intentioner om at køre i vintermånederne. Har du flere biler, kan du naturligvis nøjes med at udskifte dækkene på den bil, som du skal anvende.
Mangler du vinterdæk, kan du henvende dig til din leverandør af autoophug. Denne lever af at opkøbe ældre og kasserede biler, hvorefter de bl.a. sælger genanvendelige reservedele. De har derfor ofte vinterdæk på lager, som du med fordel kan købe billigt. De fleste autoophuggere har landsdækkende leveringsservice, hvorfor du ikke skal bekymre dig om at finde én i dit nabolag. F.eks. kan du hos Autoophuggeren.dk få leveret inden for maksimalt 24 timer, hvilket giver dig friheden til først at slå til med udskiftningen af dækkene til du er sikker på tidspunktet.
Kvalitetsforskelle kan mærkes
Der er store forskelle i køreoplevelsen fra de billige til de dyre vinterdæk, men en høj pris er ikke nødvendigvis ensbetydende med god kvalitet. Ekstrabladet viser i denne test, hvordan kvaliteten kan variere, og er du på bar bund med hensyn til, hvilke vinterdæk du skal købe, bør du anvende sådanne tests samt henvende dig til dit lokale dækcenter.
Vær opmærksom på hvad der står på dine nuværende dæk, da disse indeholder vigtige informationer, du skal anvende til at købe vinterdækkene. F.eks. betyder 175 R 13, at dækket er et radialdæk (R´et), 175 mm bredt og at det passer til en fælg i tommestørrelsen 13.
Der kan dog også stå et tal mellem de første tal (her 175) og det første bogstav (her R), og dette tal indikerer profil-størrelsen. Profil-størrelsen angiver, om dækket er bredere og lavere end standardmålene. Eksempelvis kan der stå 70, hvilket så betyder, at dækkets højde er 70 procent af dækkets brede.
Herudover kan der også stå en masse andre tal og bogstaver, hvor LI fulgt af et tal indikerer den maksimale belastning (load index). Bogstaverne indikerer hastighedskoder, altså den maksimale hastighed, som dækkene er beregnet til.
På dækkene finder du også en produktionsdato, f.eks. DOT 1214, som betyder at dine dæk er produceret i uge 12 i 2014. Herudfra kan du så vurdere, hvorvidt dækkene har en tilpas alder i forhold til dine krav og forventninger.
Skal du for alvor imponere, når du sparker dæk, kan du læse meget mere på dækproducenternes hjemmesider.
Skriv et svar