Har du tit gået og tænkt på om erstatninger skal beskattes, men har ikke kunne få noget svar nogen steder? Så er du en af de heldige, for så er du kommet til det rigtige sted.
Når du skal i gang med at finde ud af om din erstatning skal beskattes, er det vigtigt at du ved om det er en løbende ydelse der bliver udbetalt, eller om det er hele beløbet som er blevet udbetalt på en gang.
Vi har i Danmark nemlig ikke nogle præcise regler der regulere en evt. beskatning af gaver eller andre former for kompensationer. Det er derfor klogt, ligesom alle advokater gør, at tage udgangspunkt i de mange principper der er grundlæggende for statsskatteloven.
Derudover er det også vigtigt at understrege, at erstatninger som bliver udbetalt, selvom personen der udbetaler erstatningen ikke skal, vil denne erstatning blive betragtet som en gave.
Ved ovenstående skal du bruge reglerne om beskatning af diverse gaver.
Beskatning ved en erstatning som bliver udbetalt løbende
Når du får en erstatning som bliver udbetalt løbende, vil denne erstatning blive betragtet som en slags løn – for at være helt præcist bliver det en del af en indkomsterhvervelse.
Ligesom alle andre indkomster, er disse erstatninger, som bliver udbetalt løbende, også skattepligtige efter loven om indkomst- og formueskat. (SL paragraf 4)
Når du får en erstatning udbetalt som et engangsbeløb, er det også muligt at lave en aftale om at dette beløb bliver udbetalt over en længere periode, hvis personen der skal betale erstatningen fx. ikke har midlerne til det.
Det skal dog understreges, at selvom et engangsbeløb bliver betalt løbende, er det stadig den samme skattemæssige tankegang.
Beskatning når du får en erstatning der bliver udbetalt som et engangsbeløb
Får du din erstatning som et engangsbeløb f.eks. for varige mén, er der straks andre regler der gælder. Engangsbeløbet skal som regel beskattes på samme måde som det din erstatning træder i kraft for.
Denne erstatning er skattepligtig og følger loven om indkomst- og formueskat paragraf 4, hvis din erstatning bliver kendetegnet som en kompensation for tab af din indkomsterhvervelse.
Dette kan fx. være en tidligere løn.
Dog kan du, hvis din erstatning er en del af dit indkomstgrundlag, undgå at betale skat af erstatningen. Dette står i indkomst- og formueskat paragraf 5. Altså, groft sagt, noget af din evt. løn.
Hvis vi skal tage et eksempel fra hverdagen, har vi en kvindelig medarbejder på et advokatfirma. Kvinden bliver dagligt chikaneret og vil ikke stå model for dette mere, så hun siger op og søger om erstatning.
Kvinden får den erstatning hun er berettiget til – nu skal vi blot dele den op i to. Den ene del af erstatningen er en erstatning for tabt løn (Den skattepligtige).
Den anden del af erstatningen er derimod fordi medarbejderne har chikaneret denne kvinde, og skulle erstatte de tab som kvinden fremtidig kunne have pga. opførslen fra de andre medarbejdere. Denne del af erstatningen er skattefrit.
Vil du have dit eget eksempel kan du skifte ‘kvinden’ ud med dit eget navn. Det gør det mere overskueligt for mange.
Har du derimod fået din erstatning fordi du har mistet din erhvervsevne (Du har ikke mulighed for at arbejde pga. smerter og lign.), vil det engangsbeløb som du har fået udbetalt være skattefrit – netop fordi at denne erstatning vil være en del af dit indkomstgrundlag.
Der er dog et lille men i denne lovgivning. Er du bokser, eller forsøgsperson på et hospital eller andre steder, hvor du selv melder dig til jobs som har en fare for at udsætte dig for smerte, bliver din erstatning ikke skattefri.
Skattepligtig erstatning
Når du får erstatninger pga. en skade, er det muligt for dig at kunne kræve renter af erstatningssummen fra den danske du bliver skadet, og til at du har fået dit engangsbeløb udbetalt.
Du skal selvfølgelig huske at melde det til SKAT, at du har fået renter, da disse renter nemlig er skattepligtige, da de bliver betegnet som en del af din indkomst. Der skal altid blive betalt skat af renterne, uanset om det er en godtgørelse eller en anden form for erstatning.
Danmark er også et land der er kendt for at passe på deres soldater – de betyder blandt andet at de giver skattefrie erstatninger, efter deres bekendtgørelse nr. 129.
I denne bekendtgørelse står der, at alt personale der er blevet udsendt af forsvaret, enten i form af fredsbevarende, konfliktforebyggende eller hvad de forskellige missioner ellers har været.
Til at supplere ovenstående, gjorde en ny lov i april 2014 at soldater der tidligere har skulle betale skat af deres erstatninger, er blevet gjort skattefrie fremover.
Skriv et svar