Flere og flere danskere er blevet vilde med at indtage kosttilskud enten i jagten på en større og stærkere krop eller en sundere krop. Rigtig mange danskere bruger derfor mange penge på at købe diverse kosttilskud med mange forskellige formål. Kosttilskud bruges nemlig i mange forbindelser; nogle bruger det i forbindelse med træning, mens andre gerne vil føle sig sundere og give sig selv mindre dårlig samvittighed over deres kost ved at indtage kosttilskud. Men hvad bruges kosttilskud egentlig til? Og kan det i det hele taget betale sig at spise kosttilskud?
Hvad bruges kosttilskud til?
Der findes et stort udvalg af kosttilskud, som kan bruges til mange forskellige ting. Kosttilskud kan nemlig hjælpe dig på rigtig mange forskellige måder. Mange bruger kosttilskud til at forsøge at opnå en sundere eller større, stærkere og mere veltrænet krop, mens andre har dårlig samvittighed over deres kost. Kosttilskud kan også anvendes til at opnå en sundere krop, som har mere energi og overskud, således at hverdagen virker mindre uoverskuelig.
Helt basalt er et kosttilskud en form for præparat, der indeholder diverse næringsstoffer og andre stoffer, som har en enten fysiologisk eller ernæringsmæssig virkning på kroppen.
Alt efter hvilken type kosttilskud der er tale om, bruges de forskelligt. Er der tale om proteinpulver (læs om det på Proteinrig) og lignende bruges det oftest med en hensigt om at opnå en større, stærkere og mere veltrænet krop. Er der i stedet tale om C-vitaminer, D-vitaminer, fiskeolie og lignende, bruges det typisk for at opnå større sundhed i kroppen, for at tilføre kroppen noget, man mener den mangler, eller for at opretholde immunforsvaret.
Kan det betale sig at spise kosttilskud?
De fleste kan hurtigt blive enige om, at det godt kan betale sig at spise kosttilskud, hvis man spiser de rigtige og i den rigtige dosis. Ofte lovprises og skamroses vitaminernes egenskaber og nødvendighed i vores krop, hvilket får mange til at ty til kosttilskud. Dette er nok også en af grundene til, at kosttilskud er blevet så populære i Danmark. Men nogle eksperter sætter spørgsmålstegn ved, om det i det hele taget kan betale sig at spise alle disse kosttilskud.
Der er ingen tvivl om, at vitaminer og mineraler har stor betydning for vores krops sundhed og velvære. Naturligt indtager vi vitaminer i små mængder, og derfor kan et utilstrækkeligt indtag af vitaminer over en længere periode i værste fald resultere i en række mangelsygdomme. På den anden side skal man passe på, at man ikke indtager for store doser af mineraler og vitaminer.
Det kan nemlig have skadelige virkninger på kroppen. Problemet er nemlig, at hvis man indtager for store doser af nogle bestemte vitaminer eller mineraler, så påvirker det optagelsen af andre vigtige vitaminer og mineraler. Desuden skal man være opmærksom på, at nogle kosttilskudspræparater indeholder andre stoffer, end dem som er oplyst på pakkerne. I tilfælde af at vi får for store doser af såkaldte vandopløselige vitaminer såsom C og B-vitaminer, ender vi med at tisse vitaminoverskuddet ud. Fedtopløselige vitaminer såsom D, E og K-vitamin lagres på den anden side i vores fedtvæv, og for store doser af disse vitaminer kan derfor være direkte skadeligt for kroppen.
Mange eksperter mener at en helt almindelig kost er tilstrækkelig for langt de fleste, og at man derfor ikke behøver at tage kosttilskud. For mange er kosttilskud en måde at få bedre samvittighed, men i mange tilfælde har det ikke den helt store effekt på ens sundhed. Dog er det vigtigt at henholdsvis gravide indtager de rette kosttilskud, indvandrerkvinder som bærer sort slør og som derfor ikke får nok sollys og D-vitamin, ældre mennesker, som har brug for D-vitamin og kalk i forhold til knoglerne, og personer som spiser meget lidt eller har sygdomme eller særlige behov.
Skriv et svar