“Boxing Girl” (CC BY 2.0) af Tim Reckmann | a59.de
De såkaldte traditionelle mandesportsgrene dyrkes måske stadig primært af mændene. Men kvinderne er også ved at være godt med, og i denne artikel ser vi på tre af slagsen samt de største kvindelige talenter inden for sporten.
Sport er ikke længere splittet af stereotype kønsopdelinger. I det moderne Danmark er det i dag langt mere almindeligt, at vi vælger sport ud fra interesse i stedet for køn, og det afspejles i sportsklubbernes medlemsstatistikker. I 2018 var over 33% af alle medlemmer af Dansk Bokseunion kvinder sammenlignet med tallene i 1990, hvor de udgjorde 4,5%. Det samme gør sig gældende inden for brydning, hvor de kvindelige medlemmer i 1990 udgjorde 16%, mens de i dag udgør 23%, og inden for rugby, hvor der fra dengang til i dag er sket en fordobling af kvinder fra 11 til 22%. Men hvem skal vi holde øje med på eliteplan?
Boksning
Inden for boksedisciplinen er den 25-årige kvindelige bokser Dina Thorslund en af stjernerne i super-bantamvægt (53,5 kg-55,33 kg.) hos bokseforbundet WBO. I juni sidste år forsvarede hun sin titel, da hun besejrede australieren April Adams på point med scoren 100-90 i dansk favør. Dina Thorslund har været professionel siden 2015 og har vundet samtlige af sine 14 kampe siden da. På baggrund af sin store succes overvejer Dina Thorslund, om hun skal søge nye udfordringer inden for boksesporten, og en af overvejelserne går på, om hun skal gå en vægtklasse op.
Brydning
Brydning er ikke en sportsgren, som normalt kaster en masse omtale af sig i mainstream medier. I januar 2020 trak den mandlige bryder Rajbek Bisultanov dog overskrifter, da han vandt det prestigefyldt Thors Masters i Nykøbing F. over sidste års svenske VM-sølvvinder Alex Kessidis. På kvindesiden er der heller ikke mange navne, som dukker op i medierne, og da slet ikke på den internationale bane – endnu. For to man skal lægge mærke til er 21-årige Sofie Heydari Petersen, som kommer fra en familie af mandlige brydere, og som i 2017 vandt bronze ved DM på trods af en årelang pause. En anden kvindelig bryder er 18-årige Sille Buch, som er syvdobbelt Danmarksmester, senest i oktober 2019.
“NSW Womens Rugby Union 2018” (CC BY-SA 2.0) af NAPARAZZI
Rugby
Rugby er endnu en sportsgren, som trods en øget interesse fra kvinderne stadig kæmper for bredere anerkendelse både i Danmark og på verdensplan. Hos mange bookmakere er det dog også stadig mandlige rugbyturneringer, som har den primære interesse. Her kan man både spille på de årlige europæiske turneringer men også Rugby Union VM 2023, hvor New Zealand er favoritter med odds 2.75 på online spil. Men det betyder ikke, at der ikke er mulighed for at spille rugby som kvinde i Danmark. For eksempel har Frederiksberg Rugbyklub vundet flere Danmarksmesterskaber, og Danmark har såmænd også et kvindelandshold, som spiller 7-kvinde-rugby.
Der er flere traditionelle mandesportsgrene, som oplever en stigning af kvindelige deltagere, og det bliver spændende at følge, om denne tendens fortsætter og måske også gør sig gældende den anden vej med flere mænd i traditionelle kvindesportsgrene. Men det er en anden historie.
Skriv et svar