Lysekroner har været populære i indretningen gennem århundrede. Faktisk skal man helt tilbage til middelalderen, for at se nogle af de første kompositioner at det, vi i dag vil definere som en lysekrone. Dengang var den helt simple model 2 træbrædder slået sammen som et kryds med en pig gennem hver af de 4 arme, hvorpå man fastgjorde et vokslys. Installationen blev hejst op i loftet med et reb og dermed havde man altså defineret en lysekrone, som værende en forgrenet lyskilde fastgjort i loftet.
Derfra udviklede designet af lysekroner sig fra simple modeller i metal og træ til mangearmede, snirklede og voluminøse lysekroner, som var meget kostbare og forbeholdt de absolut rigeste, kirken og adelen.
Lysekroner i krystal
De første krystallysekroner blev lavet med det meget kostbare bjerg krystal (kvarts). Omkring år 1700 i barok- & rokoko perioden begyndte man at fremstille lysekroner i glas på den italienske ø Murano ved Venedig. Nogenlunde samtidig udviklede man bly krystal og kalk krystal rundt omkring i Europa og det smittede af på fremstillingen af krystallysekroner, som blev endnu mere pompøse og ekstravagante i deres udtryk.
Efter de 2 verdenskrige ændrede efterspørgslen sig drastisk efter de overdådige lysekroner og i flere årtier ser man dem stort set ikke i indretningen.
Lysekronens renæssance
Efter at have været umoderne i det meste af 1900 tallet, så har krystallysekronen (og efterligninger af den) fået renæssance de seneste 20 år og er populære i indretningen som aldrig før. Nye produktions metoder gør dem prismæssigt mere attraktive i et leje, hvor de fleste kan være med og rent designmæssigt, har man fornyet sig væsentligt ved også at fremstille lysekroner i mere moderne udgaver og i utraditionelle materialer som farvet plast og glas.
I hver sin unikke fortolkning er lysekronen blevet en skulpturel tilstedeværelse, en visuel stimulation, en stilmæssig erklæring og det første man bemærker, når man kommer ind i et rum.
Krystal lysekronen er dog fortsat dronningen over alle lysekroner. Den klassiske krystallysekrone er majestætisk og helt eventyrlig, når lyset brydes i lysekronens slebne krystal prismer og kaster glitrende kaskader af blå, gule og røde farver ud i rummet. Effekten er besnærende, romantisk og glamourøs og den hurtigste vej til at skabe en overdådig stil og stemning i et rum, er ved at hænge en krystallysekrone centralt i rummet. Hvis man bruger spejle i indretningen og placerer dem på strategiske steder i rummet, så kan effekten af det glitrende lys og farvespil fra lysekronen forstærkes yderligere.
En anden faktor, som gør lysekronerne populære igen er også, at de fås i mange forskellige størrelser og også i helt små størrelser. Hvor lysekronerne traditionelt set var kæmpestore og derfor krævede store rum, så er det nu muligt også at skabe en storslået stemning i et lille rum. Det vigtige er her at vurdere lysekronens størrelse i forhold til det rum, den skal hænge i. Store rum med højt til loftet kræver store lysekroner – små rum kræver små lysekroner. Derudover skal lysekronen kunne hænge i en frihøjde på min. 2 meter fra gulvet, så man selv eller høje gæster ikke risikerer at støde hovedet ind i lysekronen.
Tips og tricks
Vær også opmærksom på, at opadrettet lys mod et lyst loft, løfter loftet, fordi loftet ser ud til at være lysere og dermed længere væk. Et mørkt loft eller et loft, som ligger i skygge, f.eks. ved nedadrettet lys, vil have den visuelle effekt, at det sænker loftet, og rummet derfor virker lavere.
Hvis man f.eks. har et stort køkken-alrum med et stort langbord, så er det også rigtig flot at hænge flere lysekroner i forlængelse af hinanden over langbordet. Her må de gerne hænge lavt. Dog ikke så lavet, så de forstyrrer udsynet, når man sidder ved bordet.
Et andet godt tip er også, at sølvfarvede lysekroner med masser af slebne glasprismer (som har en lidt kølig glød) er en rigtig flot kontrast op mod rustikt og patineret træ, som gammelt drivtømmer eller genbrugstræ, som også er meget populært i indretningen lige nu. Vær ikke bange for at skabe kontraster i stil og materialer, der skaber fantastiske resultater og personlighed i indretningen.
Skriv et svar