Når man flytter hjemmefra og studielivet for alvor begynder, er det et stort ansvar. Her står man på tærsklen til voksenlivet, og skal have det hele til at hænge sammen økonomisk. Det kan være uoverskueligt, for hvor starter starter man?
Her anbefaler vi flere trin. Det første er helt klart, at du skal have styr på dine indtægter. Når du er studerende, har du mulighed for at få SU. Det beløber sig i 2016 til cirka 6.000 kr. før skat for udeboende. Hvis du flytter tæt på byen, særligt København, vil dette oftest ikke være tilstrækkeligt for at betale husleje, mad osv.
Derfor vælger mange at finde et studiejob. Hvis du har haft et fritidsjob i et supermarked, tankstation eller andet fra gymnasietiden, så hold fast i det. Derudover findes der forskellige mentorordninger, hvor du kan blive lektiehjælper, som du kan tjene lidt penge på.
Hvis du studerer på en lang videregående uddannelse, vil det oftest være muligt at få et studierelevant job på andet eller tredje år af bacheloren. Hvis du kan få et sådan job, er det en god måde at få erfaring på. Derudover kan det også sørge for personlig udvikling. Læg din samlede indkomst sammen, og sørg for at trække skatten fra, så du har det reelle disponible beløb.
Overblik over udgifter
Når du kender din indkomst, kan du begynde at opgøre dine udgifter. Nogle udgifter er faste og uundgåelige, mens det godt kan være en god ide at kaste et kritisk blik på andre. Det kan være en god måde at give mere luft i budgettet. Vi giver dig de mest almindelige udgifter nedenfor:
Husleje
Her findes uden diskussion den største udgift for langt de fleste mennesker. Husleje i centrum af de store byer, særligt København og Århus, er oftest meget høj. Derfor kan det godt betale sig at lede efter bolig lidt uden for byen. På den måde får du langt mere for pengene. Du skal blot være opmærksom på, hvor godt det er forbundet i forhold til offentlig transport.
Når du bor til leje, har du mulighed for at boligstøtte. Denne er afhængig af huslejens størrelse, betingelserne i lejekontrakten og din indkomst. Du kan beregne den på Borger.dk. Det er en hjælp der er tiltænkt de lavestlønnede i samfundet, så alle har mulighed for at få et sted at bo.
Mad
Penge til mad er en anden stor post i budgettet. Planlæg dine måltider, så det ikke bliver til dyre løsninger som fastfood. Læg evt. en madplan en gang om ugen, og køb stort ind på en gang. Det kan derudover være en god ide at hæve et fast beløb til mad. Når du har pengene i kontanter, er det lettere at overskue, hvor mange penge du har tilbage. Du kan også lave en kuvert til hver uge i måneden.
Studiemad behøves ikke at være pasta med ketchup. Man kan sagtens lave god mad for små beløb. Søg lidt rundt på nettet. Der findes mange sider, hvor du kan finde inspiration til aftensmaden. Flere supermarkeder har også gode apps til formålet, bl.a. Fakta og Rema1000.
Forsikring
Nogen vælger forsikringen fra, men det kan være en rigtig bekostelig situation du ender i, hvis du har indbrud, vandskade osv. Tegn derfor som minimum en indboforsikring. Det kan også være en god ide med en ulykkesforsikring, men det afhænger selvfølgelig af budgettet.
De fleste forsikringsselskaber tilbyder studieforsikringer, og det er også muligt at få billig forsikring igennem en fagforening. Alternativt kan du også bruge en sammenligningstjeneste, og få flere tilbud på en specifik forsikring.
Transport og bøger
Med mindre du bor tæt dit studie, er du nødsaget at bruge den offentlige transport. På videregående uddannelser kan du få et ungdomskort, der gælder i alle regionens zoner.
Husk derudover også at lægge penge til siden til bøger. De er oftest rigtig dyre, men det varierer alt efter hvilken uddannelse du går på.
Mobilabonnement, fjernsyn og internet
Det er tre ting, som de færreste vil undvære. Det er rimelig god konkurrence på disse markeder, så se efter gode tilbud på disse tjenester. Overvej også hvad du rent faktisk har behov for. Er det nødvendigt med den store tv-pakke, eller kan du klare dig med en streamingtjeneste.
Diverse
Her er alle småtingene, som du løber køber ind imellem. Det er en tur i biografen, restaurantmad eller andet. Hold godt øje med dit forbrug på denne post, og vær opmærksom på, at det ikke kommer ud af kontrol.
Gæld
Nogle studerende føler at de er nødsaget til at optage gæld for at holde finanserne kørende. Generelt er det en rigtig dårlig ide at optage gæld til at finansiere forbrug. Hvis du en enkelt måned ikke kan få det til at hænge sammen, kan du optage et SU lån. De er generelt rimeligt billige.
Hvis du af den ene eller anden grund ikke har mulighed for dette, kan du også optage et forbrugslån. Sørg dog for at undersøge markedet, så det ikke blivere dyrere end højest nødvendigt. Du kan fx sammenligne forbrugslån på sammenligningssider som Mikonomi.dk.
Hvis der er styr på økonomien, er det bare at nyde studietiden. Nogle gange kan det virke hårdt, men det har også sin charme!
Gitte Andersen skriver
Spændende artikel – tak 🙂
Jan Pedersen skriver
Meget god og interessant artikel 🙂
Jan pedersen skriver
Meget spændende og interssant 🙂