I Danmark er der alt for mange der har et alkoholmisbrug. Det betyder, at der også er mange pårørende, og det kan næsten være endnu sværere at stå ved siden af en, der har alkoholproblemer end rent faktisk at være den, der døjer med problemerne. Som pårørende står man i en svær situation, når en person, man holder rigtig meget af, pludselig kommer ud i et misbrug af alkohol.
Noget af det, der kan være mest svært, er, at det desværre ikke er de pårørendes beslutning, om den enkelte skal i alkoholbehandling. Den eneste måde en person kan blive tvunget i behandling er, hvis man er blevet dømt til det ved en retssag. Det betyder, at man som pårørende kan føle, at man pludselig står uden kort på hånden. Men der er dog en række ting, man kan gøre for at hjælpe det familiemedlem, den ven eller kollega, der er på vej eller midt i et alkoholmisbrug. Her får du fem gode råd, der kan gøre det nemmere for dig at hjælpe som pårørende.
Fem råd der kan afhjælpe et alkoholmisbrug
Det sværeste er ofte at få den enkelte til at indse, at der er et konkret problem. Ofte vil alkoholmisbrugeren benægte misbruget og forsøge at skjule drikkeriet, hvorfor det kan være meget svært at få ham eller hende til at erkende drikkeriet. Har problemet stået på i adskillige år, kan de fysiske og psykiske konsekvenser være så store, at det kan være nødvendigt konsultere med en professionelle alkoholbehandlere om alkoholmisbruget. Følger du disse råd, har du dog gode muligheder for at komme et godt stykke af vejen selv.
- Du må aldrig begynde at debattere med den person, der har et alkoholmisbrug. Det nytter nemlig ikke, da man kun skal tage den snak i ædruelige situationer.
- Du må allerede fra start erkende, at du ikke kan løse personens problem med spiritus. Du kan derimod hjælpe den enkelte i behandling.
- Du skal vide, hvor du skal sige stop. Sæt dine grænser over for misbrugeren.
- Opgiv at dig og den enkelte alkoholiker skal blive enige om problemets omfang. Det gør i først, når personen er kommet i behandling.
- Lad ikke personen, der har problemer med spiritus og øl tage ansvar for eventuelle børn eller teenagere. Det kan nemlig være yderst skadeligt at en afhængig skal bære et så stort ansvar.
Ovenstående er et udsnit af flere råd du bør sætte dig ind i og følge, såfremt du som pårørende ønsker at hjælpe en alkoholmisbruger på rette spor. Ifølge flere alkoholbehandlere er det vigtigt at pårørende deltager aktivt i en alkoholbehandling. Ikke kun for misbrugerens skyld men også for deres egen, da det vil give begge parter en god forståelse af problemet og hvordan det kan løses i samspil med en professionel alkoholbehandling.
En alkoholmisbruger kræver en individuel alkoholbehandling
I dag er der så stor forskel på de mennesker der lider af alkoholisme, at der ikke er én alkoholbehandling der passer til alle. Den rette alkoholbehandling er et forløb der matcher misbrugerens psykiske og fysiske tilstand, hvilket ofte afhænger af, hvor længe alkoholproblemet har stået på. I samspil med alkoholmisbrugeren og pårørende, finder man et kort eller langt behandlingsforløb, evt. opfulgt af individuelle samtaler, med henblik på at sikre, at misbrugeren ikke falder tilbage i de samme drikkevaner efter behandlingsforløbet. Her er det også vigtigt, at du som pårørende er opmærksom på dette og kan skride ind, såfremt du har mistanke om at misbrugeren er på vej ud af et sidespor. Nogle af de ting du skal være opmærksom på er, om der bliver gemt alkohol i huset, om den enkelte har tendens til at lugte af alkohol, om der er tegn på løgne og lignende. Som pårørende er det ofte nemmere at spotte disse tegn og reagere i tide.
Skriv et svar