Jobsamtaler er stressende! Der er ikke noget som en jobsamtale til at udfordre dig. Nervøsiteten kommer bag på dig og får dig til at glemme alting. Derfor bliver du rastløs og sveder, hvilket får dig til at synes mindre selvsikker. Ѕå træk vejret dybt og brug de følgende metoder. Dine chancer for at få jobbet vil helt sikkert stige.
For det første, skal du ikke bare sidde der – smil, nik, løft øjenbrynene, og sig måske et lavmælt ja fra tid til anden. Den, du er til samtale med, vil vide, at du har styr på det. Og når du forklarer dine synspunkter, skal du bruge håndbevægelser. Spred dine arme og hænder. Hold dem ikke i skødet. Kropssprog formidler meget om dig og viser din interesse både i dem og i det job, du ønsker.
Derefter er det mest vanskelige, når den, du er til samtale med, stiller “åbne” spørgsmål. De tjekker ikke blot, om du har det rigtige svar, men også dit temperament. Dine ord, tone, tempo og kropssprog påvirker svaret som sådan. Hold derfor øjenkontakten, når du taler, for at skabe en følelse af kontakt. Det er vigtigt at indse, at samtalen fortæller lige så meget om den kommende medarbejder, som om den, der er til samtale. Du vil være i stand til at læse deres reaktion på dine ord og tilpasse dine svar i overensstemmelse hermed.
Husk, at den, der afholder samtalen, har et billede i tankerne af den ideelle kandidat. For at matche dette ideal, skal du forstå ideerne bag spørgsmålene. Visse spørgsmål, du støder på, er mere vigtige end andre. Hvad er vigtigst for denne arbejdsgiver – at være villig til at tage overarbejde, eller at kunne besvare spørgsmålet “hvad er din idé om, hvordan en god chef skal være”. Ligeledes kan spørgsmålene være indøvede (hvad enten de er på skrift eller ej). Ѕå det er ikke sikkert, at den, der afholder samtalen, er specielt interesseret i nogle af de forudbestemte og obligatoriske spørgsmål. Dog kan det godt være, at vedkommende er meget interesseret i nogle vigtige punkter, som rent faktisk har med det job, du ønsker, at gøre.
Da denne samtale er en formalitet, og ikke de faktiske jobopgaver, skal du behandle den som sådan. Du gør, hvad der skal til, for at få stillingen. Lad som om. Du spiller rollen som den selvsikre, venlige og kloge person. Du har ikke fået stillingen endnu, men dine talegaver kan hjælpe dig. Det er ikke så vigtigt, hvis dine svar ikke er perfekte. Hvis din erfaring ikke er omfattende nok, vil de lade dig det vide ved ikke at ansætte dig. I øjeblikket skal du have tillid til, hvad du har lært indtil videre og lade den, du har samtale med, lære dig at kende.
Derudover øges din indflydelse, hvis du indser, at samtaleholderen er intelligent og du behandler denne som sådan. Bring det bedste ud i samtaleholderen ved at lade denne dominere samtalen. Stil dem spørgsmål baseret på deres interesser. Du kan måske finde et praj eller to om, hvad der kræves i deres job. Så lad samtale minde dig om tidligere job erfaringer. Disse kan du godt få brug for, hvis du bliver bedt om konkrete eksempler under samtalen. Du kan også forsøge at gå tilbage til et spørgsmål, når du husker eventuelle nyttige oplysninger.
Det sidste centrale punkt er at være opmærksom på spørgsmålets formulering. Samtaleholderen ved, at du forstår spørgsmålet, ved den måde du besvarer det på. Vær desuden detaljeret og giv ikke svar, der består af bare en sætning eller et ord. Du vil indirekte fornærme samtaleholderen, siden det synes, at du enten har noget at skjule, eller ikke kan lide spørgsmålene. І værste fald kan samtaleholderen tro, at du ikke kender svaret.
Opsummering
For at opsummere, skal du være klar over, at samtaler ikke er så intense, som de virker. Ja, din erfaring tæller. Men det, der i øjeblikket er under din kontrol er jobsamtalen. Overtal samtaleholderen med din personlighed. Og lad ham så vide, hvor interesseret, du er i ham, såvel som i jobbet. Hjælp samtaleholderen huske dig. Du vil gå fra oplevelsen med en positiv følelse af, at du måske nok kan få jobbet.
Det kan være en rigtig god idé at alliere dig med en fagforening i forbindelse med din jobsøgning. Mange fagforeninger tilbyder ‘gratis’ og professionel jobsamtale rådgivning, og dette er helt klart noget som er værd at bruge. Hvis du ikke allerede er medlem af en fagforening, kan du finde en her.
Skriv et svar