De sene sommermåneder lugter af skadedyr – desværre. Det er i august-september, der forekommer aller flest problemer med skadedyr, og det også her skadedyrsbekæmperne tjener den største sum penge. Men derfor skal du stadig have mulighed for at klare nogle af problemerne selv.
Derfor er de 3 værste skadedyr beskrevet i denne artikel, og de er alle komplimenteret med gode tips og tricks til at fjerne dyrene.
- Væggelus
Væggelus topper listen. De er ganske almindelige i Danmark, selvom de oftest tages hjem efter ferie. Når de sniger sig med hjem i kufferten er de typisk fra England eller USA.
Væggelusen er reelt set en tæge – og en af de mest frustrerende af slagsen. Den er cirka 5-6 mm lang, oval og rødbrun, hunnerne lægger op til 200 æg og de kan leve et helt år uden at suge blod (og mange måneder, selv hvis man gør det svært for den).
Selvom væggelusens størrelse langt fra giver anledning til mareridt, så er der alligevel god grund til at frygte den. Langt de fleste oplever nemlig ubehagelige følger, når de bliver bidt af den lille blodsuger.
Man vil sjældent opdage væggelusen i aktion – i gang med at suge ens blod. I stedet for vil du kunne mærke det, når du fx rejser dig om morgenen og er blevet bidt om natten. Dens bid i sig selv er ikke særlig irriterende, men med mange væggelus kan hele ens arm, ben eller hals pludseligt være invaderet af små, røde og kløende prikker. Stikkene forsvinder af sig selv efter en halv til en hel uges tid.
- Ryd op og støvsug overalt ved tegn på væggelus.
- Vask alt berørt sengetøj
2. Rotter
Rotter kan være en anelse sværere at håndtere, men her er alligevel et par muligheder.
Hvis du bor i en landzone skal du også anmelde det, hvis du bemærker tegn på rotter eller ser en eller flere rotter.
Kommunens rottebekæmpere kommer normalt på tilsynsbesøg hvert andet år, hvor rottebekæmperen vil spørge til rottesituationen på ejendommen og eventuelt gennemgå den med henblik på bekæmpelse.
Hvis der har været rotter på ejendommen, skal der være tilsynsbesøg hvert halve år indtil ejendommen efter tre på hinanden følgende tilsynsbesøg ikke længere har haft rotter. Herefter vil der være tilsynsbesøg hvert andet år.
- Den gode gamle klassiske – som stadig virker. Sæt rottefælder op! Og gør det langs væggene, eftersom det er her, de typisk løber.
- Luk alle vinduer i kælderen.
- Dæk alle huller i husets facade eller sokkel.
3. Lopper
Selvom det oftest er dyr der rammes af lopper, er uheldet altså også rigtig ofte ude for mennesker.
- Lopper er fra 1-4 mm store
- De har ben, som giver dem evnen til at hoppe
- Lopper lægger æg i reder, i gulvtæpper og gulvsprækker
- Voksne lopper opholder sig på mennesker og varmblodige dyr, hvor de stikker og suger blod
- Udviklingen fra æg til voksen loppe kan tage mange måneder
Typiske symptomer ved loppebid er:
- Meget kløende, små knopper, ofte kun på den ene side af kroppen – eventuelt med en blære, hvor stikkanalen er, og ofte placeret på række
- Kradsmærker er almindelige på grund af kløen
- Knopperne kommer ofte på hudområder, som ikke har været tildækket om natten
Derfor er der her et par vigtige ting, du kan gøre:
- Støvsug hele huset.
- Vask alt tekstil i huset.
- Brug loppemidler. En hurtig google søgning på “loppemidler” vil give dig gode forslag til, hvordan du slipper af med dem.
Vi anbefaler, at du bruger siden http://fjernskadedyrene.dk/ til at få endnu flere råd til din skadedyrsbekæmpelse. Vi håber du kan bruge rådene til at forbedre din skadedyrsbekæmpelse. Hvis ikke d finder tilstrækkelig hjælp på siden, vil vi til hver en tid anbefale, at du får hjælp fra en professionel skadedyrsbekæmper. Så går du aldrig galt i byen, selvom det er lidt dyrere. God sommer-skadedyrsjagt!
Skriv et svar