Danskernes vinvaner har i mange år været domineret af (billig) rød- og hvidvin fra de store vinlande som for eksempel Frankrig, Italien, Syd Afrika, USA, Chile og Argentina. Den såkaldte bag-in-box vin, som man i dag kan få i stort set alle supermarkeder står for omkring 25% af al vin, solgt i Danmark. En smule ærgerligt vil nogle nok mene, når nu der findes så meget utrolig god vin på markedet. Samtidig viser flere undersøgelser, at danskerne til gengæld er nysgerrige omkring vin og gerne vil lære mere. Mange er interesserede i at lære mere om de forskellige druesorter og hvad der adskiller dem fra andre. Vi håber på at denne artikel vil gøre dig nysgerrig og give dig lyst til at udvide din vinhorisont.
Hvorfor Icewine?
Hos www.icewine.dk online vinhandel har alle mulighed for at opleve vine i verdensklasse. Vi forhandler dessertvin fra Canada og Europa. Alle vores vine er nøje udvalgt, og du finder dem ingen andre steder i Danmark. Icewine har eksisteret i mange år, men er aldrig rigtigt kommet ind på det danske marked. Derimod drikkes der meget Icewine i blandt andet Canada, USA og mange steder i Europa. I Danmark er Icewine næsten et ukendt begreb, men der er dog små tegn på at kendskabet til og interessen for Icewine er ved at vokse sig større.
Icewine betegnes som en dessertvin og bliver primært produceret i Canada. Man kan dog også finde producenter af Icewine i USA, Tyskland, Østrig, Tjekkiet og sågar Sverige. Canada står for størstedelen af verdens Icewine produktion, da de har de mest optimale vejrforhold. Produktionen af Icewine kræver en hel særlig proces som både afhænger af held, men også dygtighed og hårdt arbejde. Druerne, som bruges til at lave Icewine af, sidder meget længere på vinstokkene og høstes ikke på samme tid som druerne til produktion af rød- og hvidvin. Icewine druerne sidder på vinstokkene indtil temperaturen er faldet til minus 8 grader. Det er et lovkrav at vente indtil da før man må begynde at høste dem, hvis det skal kunne kaldes Icewine. Dette gøres ofte ved håndplukning midt om natten for at sikre en konstant kølig temperatur under arbejdet. Grunden til, at druerne skal fryse, mens de sidder på vinstokkene er, at vandet i dem fryser, hvilket betyder at koncentrationen af det naturlige sukker- og syreindhold er meget højt. Så snart druerne er blevet plukket, presses de. Denne proces gør, at det er en meget koncentreret saft der udvindes hvilket giver Icewine den unikke og karakteristiske smag. Icewine er altså en hel speciel vin – både når det gælder smag og produktion.
Fakta om Icewine:
- En sød vin
- Betegnes som dessertvin
- Produceres primært i Canada
- Har en elegant sødlig smag kombineret med en balanceret syre
- Passer perfekt til desserter som is, frugt, kage, bær
- Egner sig også til appetizers og visse hovedretter
- Kan sagtens nydes alene
- Serveres kold – gerne omkring 10 grader
- Kan i mange tilfælde opbevares i op til 20 år
- Findes både som rød og hvid
Der anvendes flere forskellige druer til Icewine. De mest almindelige er: Riesling, Vidal og Cabernet Franc druer. Riesling druen bliver anvendt meget i Tyskland hvorimod Vidal og Cabernet Franc druerne mest bliver anvendt i Canada. De canadiske Icewine er generelt kendt for at have en sødere smag end de tyske og for at have en smule højere alkoholindhold. Som regel er alkoholprocenten omkring 8 % – 12 % i Icewine.
Hvor finder man Icewine?
Indtil nu har Icewine været utroligt svært at opdrive i Danmark. Kun få større supermarkeder fører denne type vin, men desværre i et meget begrænset omfang. Selv større webshops har ikke et seriøst udvalg af Icewine. Vores koncept hos ICEWINE.DK er meget enkelt. Vi bestræber os på at give dig et eksklusivt udvalg af vine, du ikke finder andre steder. Står du og mangler lidt lækkert til din dessert? Måske en frugtsalat eller is. Så kan vi tilbyde en enestående dessertvin der helt sikkert vil imponere dig!
Skriv et svar